Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Πόλεμος στο Επαγγελματικό Yachting

yachtΈνας ιδιόμορφος πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους του επαγγελματικού yachting στην Ελλάδα ο οποίος επισφραγίστηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση της διοργάνωσης του Ναυτικού Σαλονιού Poros East Med Yacht Show από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ).  Μήλον της έριδος για τους επαγγελματίες του γιώτινγκ αποτελεί η διοργάνωση του Διεθνούς Ναυτικού Σαλονιού του Πόρου το οποίο διεκδικούν πλέον και επισήμως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών γνωστή ως ΕΣΜΕΘ ή HYBA και η ΕΠΕΣΤ. Και οι δυο ενώσεις έχουν πλέον ανακοινώσει τη διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού East Med Yacht Show στον Πόρο στις 2 – 7 Μαϊου 2014, η κάθε μια όμως χωριστά για λογαριασμό της.

Το ενδιαφέρον όμως είναι η δημιουργία μιας τρίτης επαγγελματικής ένωσης με ονομασία Greek Yachting Association η οποία προήλθε από τη διάσπαση της ένωσης ναυλομεσιτών και διοργανώνει το δικό της Ναυτικό Σαλόνι στο Ναύπλιο στις 3 – 7 Μαϊου 2014.

Και όλα αυτά ενώ ένας άλλος πόλεμος καλά κρατεί μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας με πιο σοβαρό θέμα εμπλοκής την άρση του καμποτάζ για τα σκάφη αναψυχής. Το υπάρχον σχέδιο νόμου προβλέπει μερική άρση του καμποτάζ αφού δίνει τη δυνατότητα ναύλωσης σκαφών με σημαία τρίτων χωρών υπό προϋποθέσεις, όπως είναι η ασφάλεια, το μήκος, ο αριθμός επιβατών και το υλικό κατασκευής, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού επιθυμεί την πλήρη άρση με στόχο την ελεύθερη διακίνηση των σκαφών αναψυχής στις Ελληνικές θάλασσες.

Ακολουθεί αυτούσια η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΕΣΤ:

"Έγινε διάσπαση της Ένωσης Ναυλομεσιτών (ΕΣΜΕΘ) με αποτέλεσμα την ίδρυση και νέας ένωσης με την ονομασία Greek Yachting Association. Και οι δύο ενώσεις προχώρησαν στην ανακοίνωση διοργάνωσης ξεχωριστών εκθέσεων Ναυτικού Σαλονιού. Η μεν ΕΣΜΕΘ στον Πόρο όπως κάθε χρόνο γίνεται και η νεοϊδρυθείσα στο Ναύπλιο, στις ίδιες ημερομηνίες, 2-7 Μαίου.

Η Ένωσή μας προκειμένου να αναδείξει τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα και να βοηθήσει το επαγγελματικό πλοίο, το 1995 προχώρησε στην διοργάνωση του πρώτου Ναυτικού Σαλονιού στην Ελλάδα. προσκαλώντας τους Ναυλομεσίτες για κοινή διοργάνωση και διαφήμιση του ελληνικού γιώτινγκ. Η αντίδραση των Ναυλομεσιτών ήταν μεγάλη χωρίς συμμετοχή και με σαμποτάρισμα της έκθεσης. Παρόλα αυτά η Ένωσή μας όμως προχώρησε στην διοργάνωση. Με μια διακοπή η Ένωσή μας συνέχισε στην ιδέα της διοργάνωσης γιατί πιστεύαμε ότι το ελληνικό γιώτινγκ έπρεπε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, προσκαλώντας Πράκτορες από παντού.

Η σκέψη μας πάντα ήταν ότι μόνον με την κοινή συμμετοχή όλων των φορέων μπορεί να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα. Μετά από προσπάθειες προχωρήσαμε με κοινή συμμετοχή της Ένωσής μας ΕΠΕΣΤ και της Ένωσης Ναυλομεσιτών ΕΣΜΕΘ στην συνέχιση της διοργάνωσης του Σαλονιού στον Πόρο όπου και συνεχίστηκε μέχρι και πέρυσι, με θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί το ελληνικό γιώτινγκ σε όλους τους Πράκτορες ανά τον κόσμο. Ομολογούμε ότι πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στην διοργάνωση με τους Ναυλομεσίτες αλλά πάντοτε η Ένωσή μας για την διαφήμιση των πλοίων μας έκανε προσπάθειες για την επίλυσή τους.

Μετά την διάσπαση της Ένωσης Ναυλομεσιτών η Ένωσή μας και πάλι έλαβε την πρωτοβουλία για την κοινή διοργάνωση της έκθεσης καθότι πιστεύουμε ότι μόνον ενωμένοι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Μετά από πολλές συζητήσεις και με τα δύο μέρη των Ναυλομεσιτών διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει θέληση εκ μέρους των Ναυλομεσιτών για κοινή διοργάνωση καθότι ως πρωταρχικό σκοπό έχουν μόνον το ατομικό δικό τους συμφέρον όπως το κάθε μέρος χωριστά το σκέπτεται αδιαφορώντας για το συμφέρον του Πλοιοκτήτη και για τα χρήματα που έχει διαθέσει στην επιχείρησή του.Ο σκοπός της Ένωσής μας είναι η διαφήμιση του σκάφους των μελών μας και του ελληνικού γιώτινγκ. Σκοπός των Ναυλομεσιτών είναι το κέρδος από τα ναύλα αδιαφορώντας αν το πλοίο είναι ελληνικό ή οποιασδήποτε ξένης, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίας.

Η Ένωσή μας αποφάσισε να συνεχίσει την διοργάνωση του Σαλονιού όπως κάθε χρόνο κάνει, στον Πόρο με την ίδια ονομασία East Med Yacht Show και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την κοινή διοργάνωση, με καλύτερους όρους, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την διαφήμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα."http://www.all4yachting.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1337%3Aprofessional-greek-yachting-greece&catid=63%3A2008-11-26-17-58-41&Itemid=549&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου