Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ

epest-general-assembly-meeting-2016Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ). Στην κοπή της πίτας παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κος Χρήστος Λαμπίρης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κος Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας κος Σταύρος Κατσικάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ κος Αντώνης Στελιάτος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) κος Γιώργος Βερνίκος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕΣΤ κος Διογένης Βενετόπουλος, ο Ταμίας της ΕΠΕΣΤ κος Απόστολος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕΣΤ κος Θρασύβουλος Κανάρης.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα της Ένωσης ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις 2 βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματικών σκαφών τουρισμού στην Ελλάδα οι οποίες αφορούν την άρση του καμποτάζ των σκαφών με εξωκοινοτική σημαία και τη διαφαινόμενη φορολόγηση των επαγγελματικών σκαφών άνευ πληρώματος.
Ειδικά για το θέμα της άρσης του καμποτάζ τα μέλη της Ένωσης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο κο Αντώνη Στελιάτο για την εισήγηση του κουαρτέτου που αφορά την κατάργηση του άρθρου 3α του Νόμου 4256/2014 το οποίο δεν επιτρέπει τη ναύλωση ενός σκάφους αναψυχής με σημαία εκτός της Ε.Ε. εφόσον αυτό είναι ολικού μήκους άνω των τριάντα πέντε (35) μέτρων, είναι κατασκευασμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του από μέταλλο ή πλαστικό και έχει μεταφορική ικανότητα άνω των δώδεκα (12) επιβατών. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού οι οποίοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τον κλάδο σε πλήρη αφελληνισμό.
Σε αντίθεση με την θέση της ΕΠΕΣΤ η Ένωση Μαρινών Ελλάδος τίθεται υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προσελκύσει πληθώρα σκαφών από τις γειτονικές χώρες στις Ελληνικές Μαρίνες.
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κος Χρήστος Λαμπίρης όσο και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κος Στέργιος Πιτσιόρλας, οι οποίοι δεσμευτήκαν να εξετάσουν το θέμα ενδελεχώς σε αγαστή συνεργασία με το ΔΣ της Ένωσης, με μοναδικό στόχο την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής σημαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου