Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Προτάσεις για τα Παραδοσιακά Σκάφη και Ανακοίνωση Ημερίδας

classical-boatΗμερίδα στα «σκαριά» έχει ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών» που έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στo χώρο των φιλόξενων παραδοσιακών Ναυπηγείων "ΨΑΡΡΟΥ" στο Πέραμα στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία παρέστησαν φίλοι της ναυτικής παράδοσης και κληρονομιάς ολόκληρου του φορέα, δηλαδή των παραδοσιακών ελληνικών ξύλινων σκαφών και των παραδοσιακών καρνάγιων.

Αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ των παρευρεθέντων και αποφασίστηκε:
-Να οργανωθεί ημερίδα το δεύτερο δεκαήμερο Φεβρουαρίου για τρείς ενότητες θεμάτων, που απασχολούν τα μέλη του συνδέσμου και ειδικότερα τους ιδιοκτήτες ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων:

α) Καθορισμός προτάσεων για την απαλλαγή από φορολόγηση των παραδοσιακών ξύλινων ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
β) Αναγκαιότητα τροποποίησης της Κ.Υ.Α. αριθμ. 4113.203/01 (Φ.Ε.Κ 1281 Β / 13-9-2005) Ανάπτυξης και Ναυτιλίας περί καθορισμού σκάφους ως παραδοσιακού.
γ) Αναγκαιότητα διατήρησης και λειτουργίας των παραδοσιακών καρνάγιων

- Να γίνει ανακοίνωση του 2ου κατά σειρά «Traditional Boat Show» στα Μέθανα από 30/5/2014 έως 1/6/2014 και απευθυνθεί πρόσκληση στους φίλους και ιδιοκτήτες παραδοσιακών σκαφών να πλαισιώσουν το Show το οποίο και αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.VARVITSIOTIS-KAVALLIEROS-VERNICOS
Το προεδρείο του Συνδέσμου σχολιάζοντας τα ανωτέρω έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα εύρεσης συστήματος απαλλαγής φορολόγησης των παραδοσιακών ιδιωτικών ξύλινων σκαφών αναψυχής. Σημειώθηκε ότι σήμερα ένα ξύλινο παραδοσιακό σκάφος του 1940, 20 μέτρων μήκους με ιπποδύναμη 60 ίππων και ένα υπερταχύπλοο πλαστικό κατασκευής 2013 ίδιων μέτρων μήκους και ιπποδύναμης 2000 ίππων έχουν το ίδιο τεκμήριο.
Επίσης εκφράστηκε παράπονο γιατί για τις πλωτές αντίκες ελληνικής παραδοσιακής κατασκευής, δεν τηρείται το ευεργετικό σύστημα των αυτοκινήτων αντικών, ως ισχύει αυτό σήμερα στην Ελλάδα. Δηλαδή το κράτος στηρίζει τα παλαιά αυτοκίνητα αλλοδαπής μαζικής κατασκευής και δεν στηρίζει τα μοναδικά χειροποίητα πλωτά σκαριά των ελλήνων καραβομαραγκών και αρμαδώρων.
Η εκδήλωση έκλεισε με το πατροπαράδοτο «τσιμπούσι» με ορεκτικά, θαλασσινά, ψάρια, κρασί αλλά και τραγούδια της θάλασσας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος ΕΟΤ Δρ Χ. Πάλλης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, ο Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης και φίλοι της παραδοσιακής ναυπηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου