Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα με Θέμα: "Διαμόρφωση Προτάσεων για τη Διάσωση των Παραδοσιακών Σκαφών και Καρνάγιων"

classical boat triton smallΗ ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και ο σημαντικός ρόλος των παραδοσιακών σκαφών στη ναυτική ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από τον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» στο φιλόξενο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε).
Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι δημόσιας διοίκησης και φορείς αυτοδιοίκησης καθώς και οργανισμών, ιδρυμάτων, μουσείων, συλλόγων, ομίλων. Σημαντική υπήρξε και η παρουσία κοινού, φίλων της παραδοσιακής ναυπηγικής.
Το κυρίαρχο θέμα της ημερίδας ήταν «η διαμόρφωση προτάσεων για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων» ενώ σε επιμέρους ενότητες συζητήθηκε η φορολόγηση ή μη, των παραδοσιακών ξύλινων ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, η αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου της ΚΥΑ περί καθορισμού σκάφους ως παραδοσιακού και οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας των παραδοσιακών καρνάγιων.
Κοινός παρανομαστής στις τοποθετήσεις των εισηγητών αλλά και του διαλόγου  που ακολούθησε ήταν η αναγκαιότητα στήριξης, διατήρησης και επιβίωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των παραδοσιακών καρνάγιων κατά τη ναυπήγηση και συντήρηση των παραδοσιακών σκαφών.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, Υποναύαρχος Ε.Α του Λ.Σ, Νίκος Καβαλλιέρος ανέφερε:
«Δεν είναι δυνατόν η χώρα με τις ομορφότερες θάλασσες και τη μεγαλύτερη ναυτική ιστορία του κόσμου  να μην μπορεί τώρα να διατηρήσει την ιστορία της, την παράδοση της, τα καρνάγια της που απειλούνται με εξαφάνιση. Σε λίγο καιρό, οι νέες γενιές δεν θα γνωρίζουν τίποτα πλέον για την Ελληνική παραδοσιακή μας ναυπηγική, για τη ναυτοσύνη, για τη θάλασσα που λάτρεψαν και  ταξιδεύουν. Δεν πρέπει να σκοτώνουμε ότι μας έκανε και μας κάνει πιο δυνατούς, επειδή σχετική κοινοτική οδηγία επιδότησε γενναία την καταστροφή των σκαφών ενισχύοντας παράλληλα την κατάθεση των αδειών αλιείας των ψαράδων. Έχουμε όλοι χρέος να διασώσουμε την παράδοση μας και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία πλωτών μουσείων και τη συνέχιση της παραδοσιακής ναυπηγικής μας τέχνης»
Στην εκδήλωση, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου το «βραβείο Θεμιστοκλής» το οποίο δόθηκε σε έξι σημαντικούς εργάτες της θάλασσας, καραβομαραγκούς, αρμαδώρους κ.α.
Τα συμπεράσματα και οι επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, θα καταγραφούν και θα αποσταλούν προς κάθε αρμόδιο, εντός και εκτός Ελλάδος, προς αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.
Ανακοινώθηκε επίσης η πρόθεση σύστασης «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Σκαφών και Καρνάγιων» για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης και ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης.
Κατά το κλείσιμο  της ημερίδας το διοικητικό συμβούλιο έδωσε νέο ραντεβού στα Μέθανα, για το Δεύτερο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου